Konyakos rák-krémleves
2007.04.18. 22:00
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg friss, előfőzött garnéla
- 30 dkg sárgarépa
- 60 dkg vöröshagyma
- 10 dkg fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zellerzöld
- 3 dl fehérbor
- 3 dl tejszín
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg citrom
- 20 dkg paradicsompüré
- 20 dkg vaj
- 1 dl konyak
- só
- bors
A sárgarépát félkarikára vágjuk, hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, a
zellerzöldet, a petrezselymet, a fokhagymát, és vajon pirítani kezdjük.
Az előfőzött rákokat megtisztítjuk, és a levesalapba keverjük a rákok
páncélját. Néhány percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a
paradicsompürét. Amikor az alap minden levét elfőtte, és a paradicsompüré is
pirulni kezdett, felöntjük a fehérborral, a konyakkal, megszórjuk liszttel, és
hozzáöntünk vizet. Legalább fél órán keresztül főzzük.
Ezután a levest leszűrjük, majd a levet újból felforraljuk, és tejszínnel
dúsítjuk. A krémlevest még forrón a tisztított rákhúsra merjük, és kevés
konyakkal meglocsolva, citromcikkekkel díszítve tálaljuk.
|