Zellerkrémleves pirított zsemlekockával
2007.04.18. 22:13
Zellerkrémleves pirított zsemlekockával
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej zellergumó
- 15 dkg vaj
- 1 szál póréhagyma
- ½ citrom leve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál liszt
- ½ liter tej
- ½ liter víz
- 1 dl tejszín
- 2 db zsemle vagy 2-3 szelet kenyér
- 1 csokor snidling
A vajat felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a felkarikázott póréhagymát, amit
sózunk is. Apró kockára vágjuk a megpucolt zellergumót, hozzáadjuk a hagymához,
és összepirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, frissen facsart citrommal, zúzott
fokhagymával. Amikor félig megpárolódott, megszórjuk liszttel, felengedjük
vízzel, és tejjel fele-fele arányban. Jól kiforraljuk, és ha szükséges újra
ízesítjük.
Lehúzzuk a tűzről, amíg összeturmixoljuk, majd újraforraljuk, és kevés
tejszínnek dúsítjuk.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk pirított zsemlekockákkal, petrezselyemmel
vagy snidlinggel meghintjük.
|